1. Haberler
  2. Aklıma Takıldı
  3. Ay balam ne demek?

Ay balam ne demek?

Ay balam kelimesinde hitap sözcüğü bulunsa da tamamı hitap olmadığı için yalnız hitap kelimesi olarak kullanmak aslında doğru değildir. Fakat her memleketin kendisine özel yöresi ve kültürü vardır. Bazen herhangi bir kelime bir kültür de çok rahatlıkla kullanılırken farklı bir kültürde ayıp ve yanlış olarak karşılanabilir.

Ay balam ne demek?
Ay balam ne demek?
service

Ay balam sözcüğü Türk diline sonradan katılan birçok kelimeden bir tanesidir. Kökeni Türkçe olmayan bir kelimenin anlamı Türk dilinde tam olarak ifade edilmeyebilir. Bazen kelime asıl kökeninde olduğu dilde genel bir anlam ifade ederken, sonradan katıldığı dilde sabit ve belirli bir anlamda kullanılabilir. Bu da dil farkından kaynaklanır. Hatta bazen kültür ve yaşayış şekli, adetleri bile buna sebep olabilir. Ay balam kelimesi de farklı bir dilden Türk diline katılan sözcüklerden bir tanesi olduğu için anlamı birebir olarak kullanılmıyor olabilir.

 Aybalam Türkçeye Hangi Dilden Girdi?

Ay balam kelimesi Türkçe’ ye, Azerîceden katılan bir sözcüktür. Hatta Azerîce olduğu halde Türkçe de kullanılan ay balamdan başka kelimeler de vardır. Mesela “işlerin aşan olsun” cümlesindeki aşan kelimesi de aslında Türkçe değil, Azerice bir kelimedir. Yine aynı zamanda bizlerin sıklıkla kullandığı başa kakmak deyimi de Azericedir. Örneğin, ” yaptığın iyiliği neden sürekli başa kakıyorsun” cümlesinde de Azerî anlamında kullandı. Başa kakmak yani sürekli hatırlatarak minnet duyulmasını sağlamaktır.

Ay balam Ne Anlam İfade Eder?

Azerice’ de ay balam kelimesi tek tek incelenir. Ay “ey” demektir. Türkçe  de hitap edilirken kullanılan ey hitabı gibidir. Balam ise ” çocuğum, yavrum, tatlım, ballım ” gibi anlamlar taşır. Yani aslında Azerice de anlamı “ey yavrucum” iken, Türkçe’ ye girdikten sonra daha farklı tarzlarda da kullanılır. Türkiye de her ne kadar sıklıkla kullanılmasa da yabancı kelimeleri seven kişiler tarafından kullanımı mevcuttur.

Ay balam Türkçede Hangi Anlamda Kullanılır?

Azerice de bir annenin yavrusu ya da küçüğü için kullanılan ay balam sözcüğü, Türkçe’ de her zaman aynı anlamda kullanılmaz. Ay balam kelimesinde bulunan “ay” sözcüğü bir hitaptır. Fakat kelimenin tamamı hitap değildir. Ay hitabından sonra hitap edilen kişi de söylenir. Fakat Türkçe’ de biraz yanlış anlaşılmış olması gerek ki maalesef daha farklı şekilde kullanılıyor. Azerice’ de “ey yavrum” diye küçüğe seslenilirken, Türkçe’ de sevgiliye, arkadaşa veya bazen yabancıya dahi “ay balam” diye seslenilebiliyor. Aslında bu da kelimenin anlamının tam olarak bilinmemesinden kaynaklanıyor denilebilir.

Aybalam Diye Hitap Etmek Yanlış Mı?

Ay balam kelimesinde hitap sözcüğü bulunsa da tamamı hitap olmadığı için yalnız hitap kelimesi olarak kullanmak aslında doğru değildir. Fakat her memleketin kendisine özel yöresi ve kültürü vardır. Bazen herhangi bir kelime bir kültür de çok rahatlıkla kullanılırken farklı bir kültürde ayıp ve yanlış olarak karşılanabilir.

Türkçede de ay balam kelimesinin kullanışı halk arasında farklı yerleşmiş ve söylendiğinde belli bir şey algılanırsa o zaman o şekilde kullanmak pek de yanlış sayılmaz. Yani sevgilisine hitap ederken ay balam diyen bir kadının sevgilisi hâlbuki ondan küçük değilken sadece ballım anlamı ile hitap ediyor olabilir. Bu da toplum içinde anlaşılan bir durumdur. Yani hitabın sebebi sevgisinden kaynaklandığından tam olarak anlamının da pek de bir önemi yoktur.

Herkese Hitap Edilecek Bir Kelime Midir?

Yazımızda açıkladığımız üzere bu kelime Azerice’ de genellikle küçüklere kullanılır. Fakat Türkçe’ de kullanımı pek de aynı şekilde değildir. Bu da örf veya kültür farkından kaynaklanabilir. Tabi şu da bilinen bir gerçektir ki, bazen kişi eşine bile yavrum diyorsa babasına ya da annesine ay balam diyerek hitap edebilir. Yani bu ilişki kurduğu insanların kendi aralarında kurmuş oldukları bağ ile alâkalı olan bir mesele de denilebilir.

 

 

Ay balam ne demek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Başkatip ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin