Gök ada ya da bir diğer adıyla galaksi, kütleçekim kuvvetiyle bir arada bulunan yıldızlardan, gaz, toz, plazma ve karanlık maddeden oluşan sistemdir. Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemler sonucu edinilen bilgi gösteriyor ki evrende yaklaşık olarak iki yüz milyar gök ada bulunmaktadır. Evrendeki gök adaların tam sayısını bulmak imkansızdır. Ancak belirli bölgelerin gözlemleri sonucu yaklaşık bir sonuç elde edilmiştir. Gelelim dünya hangi gök adada bulunur sorusunun cevabına.
Dünya Hangi Gök Adada Bulunur? Dünya’dan Görülebilen Gök Adalar
İçindekiler
Dünya’dan görülebilen galaksi sayısı toplam dörttür. Işıklardan uzak olan doğru konumda ve uygun zaman diliminde bunu tecrübe etmek mümkündür. Ancak bunların hepsini aynı anda gözlemlemek imkansızdır. Her yarımkürede iki gökada olmak üzere gözlemlenebilir. Bir genel kültür bilgisi olarak Kuzey Yarımküre’den Samanyolu ve Andromeda, Güney Yarımküre’den Büyük Macellan Bulutları ve Küçük Macellan Bulutları gözlemlenebilir.
Dünya Hangi Gök Adada Bulunmaktadır?
Dünya, yeryüzünden de bir kolu görülebilen Samanyolu Gök Ada’sında bulunmaktadır. Çubuklu sarmal türde bir galaksidir. Haritası ilk kez 2015 yılında Alman astronomlar tarafından yayınlanmıştır.
Samanyolu Gök Ada’sının Keşfi
1750 yılında Thomas Wright adlı matematikçi ve astronom, sistemin Güneş Sistemi gibi birçok sistemden ve dönen yıldızdan oluştuğu fikrini ortaya attı.
1755 yılında ise Immanuel Kant, bu fikri kanıtladı ve hatta görülen bazı bulutsuların da aslında birer gök ada olabileceğini söyledi.
Güneş Sistemi Samanyolu’nun Neresindedir?
1780’li yıllarda William Herschel büyük kütleli yıldızların gök adanın merkezinde, küçük kütleli yıldızların ise gök adanın merkezinden çok uzakta, kollarının dışa bakan kısımlarında bulunabileceğini düşündü. Bunu ispatlayabilmek için gökyüzünü 683 bölgeye ayırdı ve bu bölgelerdeki yıldızları saydı. Bu sayede Güneş’in gök adadaki yerini bulmayı amaçlıyordu. Fakat hemen hemen tüm bölgelerdeki yıldız sayıları yani yoğunlukları aynıydı. Buradan yola çıkarak Güneş’in merkezde olduğunu öne sürdü. 1920’li yıllarda Kapteyn isimli Hollandalı astronom, birçok yıldızın hareketini ve parlaklıklarını ölçtü. Bu ölçümler sonucunda William’ın öne sürdüğü fikri doğruladı.
Ancak yapılan son gözlemlere göre Güneş Sistemimiz tam olarak merkezde değil. Hatta merkezden oldukça uzak olan, gök adanın Orion adlı kolunda bulunmaktadır.Samanyolu Gök Adası’nın Merkezi
İlk zamanlarda merkezde aşırı parlak ve büyük olan yıldızların varlığından söz ediliyordu. Ancak yıllar süren araştırmaların sonucuna göre merkezde yaklaşık olarak 4 milyon Güneş kütlesinde bir kara delik bulunmaktadır. Bu bilim dünyasında artık tamamen kabul ediliyor. Hatta keşfedilen neredeyse tüm gök adaların merkezinde Samanyolu’ndaki gibi kara delikler vardır.
Gök adanın merkezi oldukça fazla radyasyon üretmesine rağmen çok sayıda ölü yıldız içermektedir. Burada nötron yıldızları ve kara delikler bulunduğu için hem ölü hem canlı bir merkez olarak adlandırılabilir.
Bilim insanları bu kara deliklerin görüntüsünün daha iyi alınıp gözlemlenebilmesi için çalışmalarını devam ettirmektedirler.