Sıkça karşılaşılan sözleşme türlerinden biri olan belirli süreli iş sözleşmesi, çoğunlukla belirsiz süreli iş sözleşmelerinin işçiye sağladığı haklardan muaf olmak adına işverenler tarafından tercih edilen sözleşme türüdür. Yazımızda konu ile ilgili en çok merak edilen; belirli süreli iş sözleşmesi nedir? Sözleşme ne kadar sürer? Sözleşmesinin sona ermesi durumunda ne olur gibi soruların cevapları yer alıyor.
Belirli Süreli İş Sözleşmesi Nedir?
İçindekiler
Belirli süreli iş sözleşmesi, adından da anlaşılacağı gibi, belirli bir süre içinde belirli bir işin tamamlanması için işçi ve işveren tarafından imzalanan bir iş sözleşmesi türüdür.
“İş Kanunu”, belirli süreli iş sözleşmesinin tanımını, belirli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi nesnel koşullara dayalı olarak gerçekleştirilen; işveren ile işçi arasında yapılan yazılı bir iş sözleşmesi şeklinde yapar. İşin başlangıç ve bitiş tarihleri özel iş sözleşmesinde açıkça belirtilmiştir. Çalışmalar bu tarihler arasında gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda, nitelikler açısından, geçerli bir sebep olmadığı takdirde, belirli sözleşmeli ve belirsiz sözleşmeli çalışanlar eşit şekilde muamele görür.
Belirli İş Sözleşmesi En Az Ne Kadar Sürer?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi belirli iş sözleşmesi, bir işin belirli bir sürede tamamlanması için işveren ve işçi arasında imzalanan bir iş sözleşmesi türüdür. Ancak hiçbir yasal metin, belirli bir çalışma süresi için asgari bir süre öngörmemiştir. Bu nedenle en az 1 günlük belirli süreli iş sözleşmesi düzenlenebilir. Ancak, imzalanan belirli süreli iş sözleşmesi 10 yıldan fazla süredir imzalanmışsa, talepte bulunan taraf iş sözleşmesini 10 yıl sonra dilediği zaman feshedebilir, ancak 6 ay önceden sözleşmede imzası bulunan diğer tarafa durumu bildirmek zorundadır.
Belirli Süreli İş Sözleşmesi Bitince Ne Olur?
Genel olarak, belirli süreli bir iş sözleşmesi, her iki tarafça belirlenen sürenin sona ermesinden sonra otomatik olarak sona erer. Bu sona erme durumu, bir fesih olarak değerlendirilemeyeceğinden, fesihten kaynaklanan herhangi bir sonuç olmayacaktır. Bu nedenle işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.
Hukukumuzda belirli süreli iş sözleşmesinde kişinin ölümü veya karşılıklı anlaşma gibi belirli hallerde haklı sebepler bulunmadıkça sözleşme süresi sona ermeden sözleşmenin bitirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle her iki taraf da sözleşme süresi boyunca yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdür.
Borçlu ve alacaklı olarak her iki tarafın üzerinde anlaşmaya vardığı şartlar nedeniyle, bir tarafın sözleşmenin gereklerini yerine getirmesini sağlamak ve diğer tarafın zor duruma düşmesine neden olacak durumları önlemek için imzalanacak anlaşmaya cezai maddeler eklenebilir. Bu şartla, her iki tarafın da birbirine karşı yükümlülükleri garanti altına alınmış olacaktır. Öngörülen çalışma süresinin dolması halinde sözleşme kendiliğinden sona erer ve cezai sorumluluk ortadan kalkar.