Bilinmesi Gereken En Önemli Nezaket Kuralları  

Gündelik yaşantımızı toplum içinde sorunsuz bir şekilde sürdürmek için uyulması gereken kurallar vardır. Peki, bilinmesi gereken en önemli nezaket kuralları nelerdir? 

Bilinmesi Gereken En Önemli Nezaket Kuralları  
Bilinmesi Gereken En Önemli Nezaket Kuralları  
service

Gündelik yaşantımızı sürdürürken belirli kurallara göre hareket ederiz. Bu kurallar, 1960’lı yıllarda âdâb-ı muaşeret derslerinde çocuklara öğretilirdi. Nezaket kuralları, toplumda nasıl davranılacağını anlatan birçok kuralı içerir. Diyalogdan tavır, duruş ve beden dili gibi davranışlara kadar pek çok şey nezaket kuralları çerçevesine dahildir. Bir toplumda yaşayan insanların karşılıklı olarak anlaşması ve gelişmesi, toplumun nezaket kurallarını uygulama derecesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kişinin toplum içindeki bu duruşu aslında kişinin özelliklerinin ve kültürel gelişiminin bir yansımasıdır. Bu noktada gelişmiş toplumlarda uyulan nezaket kuralları, bireyin gelişimi ile doğru orantılı olarak kendini göstermektedir. Peki herkes tarafından bilinmesi gereken en önemli nezaket kuralları nelerdir? 

Temel Nezaket Kuralları Nelerdir?

Bilinmesi Gereken En Önemli Nezaket Kuralları  
Bilinmesi Gereken En Önemli Nezaket Kuralları

Selamlaşma 

 “İlk izlenim son izlenim” derler. Doğru karşılama oldukça önemlidir. Bundan dolayı selamlaşma esnasında birkaç kurala dikkat etmekte fayda var. Tokalaştığınız kişinin elini çok uzun tutmadan ve kişiyi kendinize doğru çekmeden tokalaşmalısınız.  

 İletişim 

 İletişim oldukça önemlidir. Karşınızdaki insana iltifat edip hâl hatır sormak önemli nezaket kurallarından biridir. Birkaç küçük diyalog sayesinde karşınızdaki kişi ile daha güçlü ve olması gerektiği gibi bir iletişim kurmanız mümkündür. 

Zamanlamaya Dikkat Etmek 

Dakik olmak önemli kurallardan biridir. Randevulara zamanında ya da biraz daha erken gitmek nezaketinizin bir göstergesidir. Eğer kararlaştırdığınız zamandan daha geç gidecekseniz sizi bekleyen kişiyi arayın ve durumdan haberdar edin. 

Özür Dilemeyi Bilmek 

Bir hata yapmış ya da yanlış bir düşünceye kapıldığı zamanlar “bu durum bir daha tekrarlanmayacak” manasına gelen özür dileme eyleminde bulunmak, toplum içinde kişiye saygınlık ve güven kazandıracaktır. 

Ayakta Yemek Yememek 

Genel olarak bilinen bir kural olan ayak yemek yememek hem kötü görüntünün önüne geçmekte hem de sağlık için oldukça faydalıdır. Yapılan çalışmalar ayakta yemek yemenin zararlarını ortaya koymuştur. 

Başkalarının Sahip Olduğu Kusurlarla Alay Etmemek 

Hiç kimse hatasız ya da kusursuz değildir. Bu yüzden bu gibi durumlarda karşımızdaki kişi ile dalga geçmemeli ve bunları dillendirmemeliyiz. Oldukça önemli bir nezaket kuralı olan kişilerle alay etmemek eskiden çok dikkat edilen bir kuraldı. Fakat günümüzde bu durum ortadan kaybolmuş derecesinde azdır. 

Alınacak Ürün Kötülenmez 

Günümüzde alacağı ürünü kötüleyerek fiyat indirimi yapmaya çalışan kişiler bir hayli fazla. Bu oldukça kötü görünen ve durumla çelişen bir olaydır. Çünkü kimse kötü bir malı almak istemez. 

Aranılan Kişiye Önce Kendini Tanıtmak Gerekir 

Telefon rehberinde kayıtlı olmayan, ilk kez telefon görüşmesi yapılacak kişi ile konuşmaya başlamadan önce karşıdaki kişiye kendini tanıtmak gerekmektedir. “Merhaba ben x, y kişi ile mi görüşüyorum?” gibi bir cümle ile başlamak sorunsuz bir telefon görüşmesi için ilk adım olacaktır. Hem karşıdaki kişi sizi tanımadığı için mahcup olmayacak hem de hakkınızda pozitif bir şekilde düşünmesini sağlayacaksınız.                     

Yerlere Tükürmemek 

Yerlere tükürmemek gerektiğini bu listeye dahil bile etmeye gerek yok fakat bunu uygulayan kişi neredeyse hiç yok. Özellikle gençler ve yaşlılarda daha sık görülen bu durum tamamen kişinin medeniyet seviyesi ile alakalı bir durum. Evimizde yerlere tükürmüyorsak, dışarıda da tükürmemeliyiz. Sonuçta hiç kimse bizim tükürüğümüzü solumak zorunda değil. 

Topluluk İçinde Yüksek Sesle Konuşmamak 

Yine bilinen fakat uygulanmayan kurallardan biri. Kalabalık içinde gerek telefon gerekse arkadaş arasında bağırarak konuşan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Kimse kimsenin muhabbetine dahil olmak zorunda değildir. 

Uzun Süre Misafirlikte Durulmaz 

Türk milleti için misafirlik önemli sosyalleşme aktivitelerinden biridir. Fakat herkesin kendi bir hayatı olduğu için misafirliği çok uzun tutmamak önemli nezaket kurallarındadır. 

Herhangi Bir Yerde Sıra Bozulmaz 

Sıkça yaşanılan durumlardan biri de sıranın ortasına gelip aradan sıraya girmeye çalışan insanlar. Bu oldukça nezaketten uzak bir durumdur. Sıranın sonuna geçip herkes gibi sizde sıranın size gelmesini beklemelisiniz. 

Konuşan Kişinin Sözü Kesilmez 

Karşınızdaki kişi bir şey anlatırken konuyla ilgili araya girip konuyu başka yerlere taşımak karşınızdaki insana büyük bir saygısızlıktır. Öncelikle konuşan kişinin konuşmasının bitmesini beklemeli ardından fikirlerinizi belirtmelisiniz. Özellikle tartışma programlarında sıkça karşılaştığımız bu manzara oldukça itici anların yaşanmasına sebebiyet veriyor. 

Hapşırırken ve Öksürürken Ağız Kapatmak 

Hapşırırken ve öksürürken tükürüklerimizi kontrol edemeyebiliriz ve karşıdaki insana gelmesine neden olabiliriz. Hasta olmasak dahi bu hiç hoş bir durum değildir. Karşımızdaki insana saygımızdan ve hastaysak hastalığımızın yayılmasını engellemek için bu duruma dikkat etmemiz gerekmektedir. 

Maaş Sorulmaz 

Yeni biriyle tanışıldığında ya da birinin yeni bir işe girmesinden sonra nedense ilgilenilen tek konu kişinin maaşı oluyor. Bu oldukça ayıp ve karşı taraftaki kişiyi geren bir sorudur. Kişinin maaşı ilgilenilecek son şey olmalıdır. 

Sosyal Yaşamda Uyulması Gereken Diğer Nezaket Kuralları 

  • Başkalarının eşyalarını kullanırken izin almak 
  • Yaşlıları ziyaret etmek ve onlara saygı göstermek 
  • Başkalarının özgürlüğüne ve kişisel alanlarına saygı duymak 
  • Güvenilir biri olmak 
  • Emanet edilen şeyi korumak ona ihanet etmemek 
  • Dürüst olmak, yalandan uzak durmak 
  • Başkalarının konuşmalarını dinlememek  
  • Kadınlara, çocuklara ve yaşlılara kibar olmak ve onlara öncelik vermek 
  • Trafik kurallarına uymak, uymayanları uyarmak 
  • Yemek yiyip, içecek içerken ağız şapırdatmamak 
  • Dedikodu yapmamak 
  • Eşyalara zarar vermemek 

 

Bilinmesi Gereken En Önemli Nezaket Kuralları  

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Başkatip ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin