Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu? 

Özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş olur mu? sorusunun detaylı cevabı yazımızda yer almaktadır.

Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu? 
Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu? 
service

Gittiği özel üniversiteden memnun olmayan öğrenciler “Özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş olur mu? sorusuna cevap arıyorlar. Bu durumdaki öğrenciler yatay geçiş hakkını kullanarak başka bir üniversiteye yatay geçiş yapabilirler. Peki, yatay geçiş nedir? Yatay geçiş nasıl yapılır? Yatay geçiş türleri nelerdir? 

Yatay Geçiş Nedir? 

Yatay geçiş, okuduğunuz üniversite derslerine eşdeğer bölümler arasında değişim yapmanızı sağlayan bir sistemdir. Okuduğunuz bölümden memnun değilseniz, tekrar üniversite sınavlarına hazırlanmanıza ve zaman kaybetmenize gerek yoktur.

Aynı üniversite içerisinde bölümler arası geçiş yapabileceğiniz gibi üniversiteler arası geçiş yapma imkânınız da bulunmaktadır. Üniversitelerin yatay geçişler için ek şartlar getirebileceğini lütfen unutmayın. Bu nedenle başvuru yaparken üniversitenin yatay geçiş koşulları hakkında daha fazla bilgi edinmeniz gerekir. 

Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu? 
Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu?

Üniversitelere yatay geçiş başvuruları, aynı düzeydeki yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Komisyonu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

Kayıtlı olunan bölümdeki yarıyıl genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Merkezi yerleştirme puanı diploma programı taban puanına eşit veya daha yüksek olan ve genel not ortalaması yetersiz olan ve yatay geçiş yapmak isteyen kişiler yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.

Onaylanan yatay geçiş yerleri ve kurumun geçiş takvimi okulun kendi web sitesinde gösterilir. Yatay geçiş başvuru ve inceleme zamanı için ikinci yarıyıl ocak ayında, üçüncü yarıyıl ise temmuz ayında ilan edilir. 2., 3. ve 4. sınıflar için ÖSYM kabul yerleri her yıl, 50-50 arası diploma dersleri için 2, 51-100 arası dersler için 3, 101 ve üzeri diplomalar için 4 yatay geçiş yeri belirlenir.

Yabancı dil öğretimi sınavının yapılacağı üniversitelerde başarılı olmak veya yükseköğretim tarafından tanınan ulusal ve uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen puanlar belgelenmelidir.

Açık veya uzaktan eğitim sektörüne geçiş yapacak öğrencilerin Eylül ayının ilk haftasına kadar kuruma başvurmaları gerekmektedir. 

Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Olur mu? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Başkatip ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin