Savcıların maaşları en yakından izlenen mesleklerden biridir ve savcıların yaptıkları vatandaşlar için bir bilmecedir. Devlet adına soruşturma ve araştırma yapan savcılar iddianame hazırlıyor. Savcı nedir? Savcılar ne iş yapar? Savcı maaşları ne kadar? Nasıl savcı olunur? Tüm detayları bu yazımızda anlatacağız.
Savcı Nedir?
İçindekiler
Ceza yargılamasında savcılar, bir ihbarcının durumunda iddianame yazarak ve durumun hukuka uygunluğunu gözden geçirerek adalet ararlar. Savcılık davayı devlet adına açarlar. Savcılar Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar.
Savcılar Ne İş Yapar?
Savcıların görevleri ve işleri şu şekildedir;
- Adliyede meydana gelen sorunlar ile ilgilenirler.
- İddianame hazırlarlar.
- Bir soruşturmayı sonlandırma yetkileri bulunur.
- Araştırma ve soruşturma yaparlar.
- Ölümle neticelenen davaların adli muayenelerin yaptırmakla hükümlüdürler.
- Dava ile alakalı delil toplamasını sağlarlar.
- Adli tıp raporlarını incelerler.
Savcı Maaşları Kaç TL?
Savcı maaşları derecesine göre değişiklik gösterir. 2022 senesinin güncel savcı maaşları şu şekildedir;
- 8. derece savcı maaşı: 9.636 Türk lirası
- 7. derece savcı maaşı: 9.998 Türk lirası
- 6. derece savcı maaşı: 10.361 Türk lirası
- 5. derece savcı maaşı: 10.734 Türk lirası
- 4. derece savcı maaşı: 11.076 Türk lirası
- 3. derece savcı maaşı: 11.427 Türk lirası
- 2. derece savcı maaşı: 11.845 Türk lirası
21 yılını doldurmuş 1. derece savcı maaşları ise 14.957 Türk lirasıdır.
Nasıl Savcı Olunur?
Savcı olmak uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Savcı olmak isteyen bireyler ilk olarak, üniversiteye giriş sınavına girmeli ve 4 yıllık hukuk fakültesini kazanmalıdır. Lisans eğitimin başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler avukat olurlar. Mezun olduktan sonra savcı olabilmek için Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen savcılık sınavına girmek ve başarılı olmak gerekir. Danıştay’da savcı olabilmek için siyaset bilimi gibi bir alanda 4 yıllık yüksek lisans eğitimini tamamlamak gerekir. Eğitimden sonra sınava girme hakkınız vardır. 100 soruluk sınavdan en az 70 puan alınması gerekmektedir. Bu aşamayı geçen adaylar mülakata hak kazanır.
Mülakatı başarıyla geçen adaylar 2 yıllık staj hakkı kazanırlar. Stajın ilk yılında adayın savcı olup olmayacağını belirlenir. Staj bittiğinde ise stajı kapsayan bir sınav yapılır. Başarılı adaylar 8. dereceden başlayarak savcı olurlar.