Polis, vatandaşların can ve mallarını korumakla görevli memurlardır. Ayrıca, suça yönelik belirli eylemlerin önlenmesinden de sorumludur. Polis memuru olmak isteyenler için bazı şartlar vardır. Bunu yapmak için önce sınav engeli geçilmelidir. Bundan sonra Polis Akademisi’nin ilanını takip etmek ve işe alım döneminde başvurarak sürece katılmak yeterlidir. Peki, polis maaşları ne kadar? Nasıl polis olunur? Sorularının cevapları yazımızın devamında.
Nasıl Polis Olunur?
İçindekiler
Adayların polis memuru olabilmek için üç ayrı sınava girmeleri gerekmektedir. Bu sınavlar; yazılı, sözlü ve fiziki sınavlar olarak ayrı ayrı yapılır. Polis sınavına başvurabilmek için öncelikle lise mezunu olmak gerekmektedir. Bir diğer önemli koşul ise kişinin puanının üniversite sınavında belirlenen eşik puandan yüksek olmasıdır. Adayların notlarını bu eşiğin altındaysa polislik sınavına giremezler. Sınavlar Polis Akademisi tarafından her yıl belirli tarihlerde yapılır. Yayınlanan sınav başvuru tarihini geciktirmeniz durumunda başvurunuz kabul edilmeyecektir. Ek olarak, gerekli belgeleri tamamlamanız gerekir.
Polislik Sınavı İçin Gerekli Olan Şartlar
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Ceza almamış olmak
- Lise, lisans ya da ön lisans mezunu olmak
- Adayın silah taşımak için herhangi bir engelinin olmaması
- Aday yurt dışından herhangi bir okuldan mezun ise denklik belgesi
- Adayın 30 yaşını geçmemiş olması
- KPSS baraj puanını geçmek
- Reşit olmak
- Kadınların boylarının 1,62 cm ve erkeklerin boylarının 1,67 cm’den uzun olması
Polis Maaşları Ne Kadar?
Kamu sektöründeki maaşlar derece ve kademeye göre değişmektedir (başkomiser, komiser, polis memuru). Beyan edilen enflasyon oranı ayrıca asgari ve azami polis ücretlerini de etkiler. Memurların maaşlarına yapılan zam oranı %28’den %30’a yükseldi. Başkomiser (3/1) maaşı 11.118 Türk lirası, polis memuru (8/1) maaşı ise 9.741 Türk lirasıdır.