Kuyumculuk Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? 

Pek çok meslek için geçerli olan ustalık belgesi ile ilgili bu yazımızda kuyumculuk ustalık belgesi nasıl alınır? Sorusunu cevaplayacağız. 

Kuyumculuk Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? 
Kuyumculuk Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? 
service

Yeterlik dönemini başarıyla tamamlamış, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını edinerek ticari hayata kabul edilebilir standartlarda mal ve hizmet üretiminde uygulayabilme, üretim planlayabilme, problem çözebilme kişi, usta olarak anılır. Pek çok meslek için geçerli olan ustalık belgesi ile ilgili bu yazımızda kuyumculuk ustalık belgesi nasıl alınır? Sorusunu cevaplayacağız. 

Kalfaların Ustalık Eğitimi 

Kuyumculuk Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? 
Kuyumculuk Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Kalfa adayları için ustalık eğitimi düzenlenmektedir. Kalifiye işçilerin katıldığı ustalık eğitiminin kapsamı ve süresi, Bakanlık tarafından hazırlanan bir planla belirlenir. Bu eğitim; mesai saatleri dışında, valinin uygun göreceği şekilde yapılır. İlgili eğitim, kurumun Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve vali tarafından onaylanan çalışma takvimine göre düzenlenir.  

Ustalık eğitimine katılan kalfalar, kalfalık değerlendirmelerine kaydedilmekte ve onlar için seyir defterleri ve kalfalık kayıt belgeleri düzenlenmektedir. Kalifiye işçinin işten çıkarılma veya başka bir kuruma nakledilme durumu, kalifiye işçi belgesinin arkasına ve vasıflı işçi değerlendirme ve günlüğünün açıklama kısmına yazılır. 

Beceri eğitiminde ustalaşmak için teorik eğitime ek olarak, pratik eğitim verilmesi de esastır. Büroya kayıtlı profesyonel usta öğretici sayısının sınıf oluşturmaya yeterli kadar kalfa sayısına ulaşmaması veya çeşitli nedenlerle ustalık eğitiminin yapılamaması halinde, kayıtlı kişilerin kayıtları eğitim ve öğretim için en yakın kuruma nakledilir. 

Ustalık eğitimi için kayıt yaptıran kişilerin sınava girebilmeleri için kalfalık belgesinin düzenlendiği tarihten sonra, mesleklerinin sahip olduğu niteliklere göre Bakanlık tarafından belirlenen süre kadar çalışmış olduklarını belgelendirmeleri gerekir. 

Askerlik nedeniyle bu eğitimden ayrılanlar, askerlik süresi boyunca bu alanda yapmış oldukları çalışmalar eğitim süresine dahil edilmez. Bu durumda olanlar, ustalık sınavına girebilmek için eğitim süresinin geri kalanını tamamlamak zorundadır. 

Ustalık eğitiminde kaydı bulunmayan kalfalar ustalık sınavına girebilmek için kuyumculuk ile ilgili işte en az 5 yıl süre çalışmış olduğunu sosyal güvenlik kuruluşlarından alacakları hizmet belgesi ile belgelendirmelidir. 

Kuyumculuk Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Başkatip ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin