Kullandığınız İlaçlara Alerjik Olabileceğinizin İşaretleri Nelerdir?

 İlaçlar ne kadar etkili olursa olsun, hiçbir insan aynı değildir, bu nedenle bir kişiye yardımcı olabilecek ilaçlar diğerine zararlı olabilir. Kullandığınız ilaçlara alerjik olabileceğinizin işaretleri nelerdir?

Kullandığınız İlaçlara Alerjik Olabileceğinizin Belirtileri
Kullandığınız İlaçlara Alerjik Olabileceğinizin Belirtileri
service

Tıp, dünya çapında milyarlarca insanın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. İlaçlar, mevcut hastalıkları tedavi etmek ve bir hastanın başkalarını geliştirme riskini azaltmak için kullanılır. İlaçlar ne kadar etkili olursa olsun, hiçbir insan aynı değildir, bu nedenle bir kişiye yardımcı olabilecek ilaçlar diğerine zararlı olabilir. Kullandığınız ilaçlara alerjik olabileceğinizin işaretleri nelerdir?

İlaçlara alerjik olabilirsiniz

Yurtdışında yapılan akademik araştırmaların birçoğunda tüm ilaçların yan etkilere neden olabileceğini, ancak yan etkilerin yalnızca yüzde 5 ila 10’unun alerjilerden kaynaklanabileceği belirtilmiştir. Alerjik reaksiyonlar, insan vücudunun kendini nasıl koruduğunu kontrol eden bağışıklık sisteminde başlar. Bir kişinin belirli bir ilaca alerjisi varsa, bağışıklık sistemi ilacı bir istilacı veya alerjen olarak tanımlar ve çeşitli şekillerde tepki verebilir.

İlaçlara karşı alerjik reaksiyonlar çok yaygın olmasa da bu tip reaksiyonlar kişinin sağlığını tehdit edebilir.

Kullandığınız ilaçlara alerjik olabileceğinizin işaretleri

İlaç alerjilerinin en öne çıkan belirtileri şunlardır;

· Deri döküntüsü veya kurdeşen

· Kaşıntı

· Hırıltılı solunum veya diğer solunum sorunları

· Şişme

· Anafilaksi

Anafilaksi, aniden ortaya çıkabilen ve hızla kötüleşebilen nadir fakat şiddetli bir alerjik reaksiyondur. İlaçlara karşı alerjik reaksiyon belirtileri genellikle yaşamı tehdit etmez, ancak anafilaksi ölümcül olabilir.

Şiddetli alerjik reaksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaç olan epinefrini zaten uygulamış olan kişiler bile, nefes almada güçlük, boğazda sıkışma, ses kısıklığı, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi anafilaksinin ilk belirtisinde hemen bir acil servise gitmelidir. Bunun dışında ishal ve baş dönmesi, hızlı kalp atışı, düşük tansiyon, ölüm hissi, kalp durması ve bayılma anafilaksinin bazı ek belirtileridir.

Çoğu anafilaktik reaksiyon, ilacı aldıktan veya ilacın enjeksiyonunu aldıktan sonraki bir saat içinde meydana gelir. Bununla birlikte, bu tür reaksiyonlar, bir ilaç alındıktan saatler sonra da gerçekleşebilir.

İlaçlar tedavi amaçlı olarak reçete edilirler fakat bazen kişide alerjik reaksiyon oluşturabilir. Sonuç olarak, insanlar ilk kez ilaç alırken dikkatli olmalı ve vücutlarının nasıl tepki verdiğine özellikle dikkat etmelidir. Eğe

Kullandığınız İlaçlara Alerjik Olabileceğinizin İşaretleri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Başkatip ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin