Kpss Genel Kültür; Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık olmak üzere üç dersten oluşur.
Tarih
Bu ders için ilk uygarlıklardan başlayıp Çağdaş Türk ve Dünya Tarihine kadar öğrenci bu konulardan sorumludur. Toplamda yirmi yedi soru gelmektedir.
İlk Uygarlıklardan oluşan ilk iki üniteden üç soru, Osmanlı Tarihinden dokuz soru, İnkılap Tarihinden on iki soru ve Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konusundan ise üç soru olmak üzere toplamda yirmi yedi soru gelmektedir.
Kamu Personel Seçme Sınavı olarak bilinen bu sınav türünde aynı konular olmak üzere fakat seviyeleri farklı gelebilmektedir. Örneğin; Ortaöğretim düzeyine daha temel bilgiler, Ön lisans seviyesine daha ayrıntıya girecek şekilde, Lisans düzeyinden mezun olanlara daha ayrıntılı gelmektedir. Yalnız unutulmamalıdır ki bu derecelendirme mezun olunan düzeylere göre öğrencilerin sahip oldukları bilgiler göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır.
Coğrafya
Bu ders için toplamda on sekiz soru gelmektedir. Kamu Personel Seçme Sınavında Coğrafya dersi kapsamında yalnızca Türkiye Coğrafyasından soru gelmektedir. Dersin kapsamında Türkiye’yi tanımak, bilmek önemli addedilmektedir. Derse çalışmaya başlamanın en kolay yolu Türkiye haritasını bilmekten geçmektedir. Görsel hafızaya dayanan bir ders olup Tarih dersine nazaran daha akılda kalıcılığı yüksek seviyededir. Adayların bilgi seviyesini ölçmeyi hedeflemektedirler.
Vatandaşlık
Toplamda on beş soru sorulmakta olup dokuzu Hukuk Bilgisi, altısı ise Güncel Bilgilerden oluşmaktadır. Adayların sınav sürecinde kolaylıkla konularını tekrar ettiği bir ders niteliğindedir. Konuyu öğrenci dinledikten sonra mutlaka bol soru ile pekiştirilmesi önerilir. Güncel Bilgiler kısmında o sene yaşanan önemli olaylar sorulabilir. Bundan dolayı haber kanallarını dinlemek, gazeteleri okumak aday için fayda sağlayacak yönlerden olup iyi bir net kazanma yollarını açabilir.
Yukarıda Genel Kültür alanının hangi derslerden oluştuğu ve çıkan soru sayıları belirtilmiştir. Adayların derece yapmak ya da atama puanı yüksek olmayanlar için her sene çıkan konulara çalışarak sınavı daha kolay atlatabilirler. Genel olarak sınava hazırlık aşamasında dersler arasında bağlantı, soyut düşünebilme yetisi için kitap okunmalıdır. Konuları tekrar tekrar çalışıp bol miktarda soru çözümü yapılması önemli faktörlerdendir.