İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) koordinatörlüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu'nun, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile birlikte, UNWOMEN’ın desteğiyle yürüttüğü “İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor” projesinin paydaş toplantısı gerçekleşti. TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, sağlıklı ve verimli ekonomik büyüme için toplumsal cinsiyet eşitliğinin çalışma hayatında uygulanmasının büyük önem arz ettiğini belirterek, bu konuda duyarlı olan tüm şirketlere projeye dahil olmaları için çağrı yaptı.
Cinsiyet eşitliğinde farkındalık yaratmak amacıyla İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) koordinatörlüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu'nun, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile birlikte yürüttüğü ve UNWOMEN’ın destek verdiği “İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor” projesinin paydaş toplantısı, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yeterli konumda olunmadığının altını çizdi. “2016 yılından beri yürüttüğümüz toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarla yarattığımız farkındalığın yanı sıra İzmir’de bu alanda güçlü ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak istiyoruz. İzmir’de mevcut Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles-WEPs) imzacısı olan, hem deneyimlerini paylaşarak örnek olmak isteyen hem de yeni bilgilere, değişime, dönüşüme açık ve bu alanda çalışmak isteyen tüm şirketlerimize bu projeye dahil olmaları için çağrı yapıyoruz.” dedi.
“İstihdamda kadın sayısı artmalı”
Toplam nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların etkin olarak katılmadığı bir ekonomiden sağlıklı ve verimli bir büyüme beklenilmeyeceğini aktaran Öztezel, “Kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliği sağlanması temel meselemiz. Kadınlarımız iş hayatına dahil olmakta zorlanıyor. Çalışabilecek kadınların neredeyse dörtte üçü evlerinde oturuyor. Bu sonucu yaratan en önemli etkenlerden biri de kadınların iş hayatında yaşadıkları eşitsizlikler. Kadınlar özellikle eşit işe eşit ücret konusunda ciddi mağduriyetler yaşıyorlar. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliğini çalışma hayatında uygulanmasını sağlamak büyük önem arz ediyor” diye konuştu.
Projenin ana paydaşı olan Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağnur Balsarı, 2013 yılından beri kadın ve kız çocuklarının her alanda güçlendirilmesi için fakülte bünyesinde etki alanı çok güçlü çalışmalar yürüttüklerini; bu kapsamda “iş yaşamında kadın”, “toplumsal cinsiyet eşitliği” dersleri ve altı yıldır Türkiye’nin her yerinden gelen üniversite-lise öğrencileri ve BM ajanslarıyla düzenledikleri “Turuncu Zirve” ile bu alanda sürdürülebilir bir marka yarattıklarını anlattı. Ege Bölgesi’nin ilk uluslararası sürdürülebilir kalkınma öğrenci topluluğu olan “Platform Up” ile binlerce gence ulaşabilecek bir ağ kurduklarını, “İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor” projesinin paydaşı olarak da öğrencilerin projede aktif olarak çalışacak olmalarının çok gurur verici olduğunu söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Sivil Toplum Örgütleri ile İlişkiler Koordinatörü Meltem Kolday, proje koordinatörü olarak yaptığı sunumda, İzmir'de toplumsal cinsiyet eşitliği alanında emek veren firmaları ve yöneticileri görünür kılmak, firmalar arasında iş birliği ağı oluşturmak, rol modeller ve deneyim paylaşımları aracılığıyla farkındalık yaratmak ve bu süreçlerin her aşamasına üniversite öğrencilerini dahil etmek gibi projenin çok paydaşlı yapısını ve amaçlarını anlatarak eşgüdüm içinde çalışmanın önemine değindi.
Toplantıda ayrıca, TOBB İzmir KGK İcra Kurulu Başkan Yardımcısı TYH Tekstil İcra Kurulu Üyesi Zeynep Öner, İnci Holding İnsan Kaynakları Direktörü Elif İçören, UNWOMEN Özel Sektör İş Birlikleri Analisti Pınar Akçayöz De Neve, Akbank Eğitim Sistemleri ve Yetkinlik Gelişim Müdürü Diğdem Dökmeci ve Akbank IK Lab Yöneticisi Gümrah Alayoğlu, kurumlarına ilişkin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını paylaştılar.
Diğdem Dökmeci yaptığı sunumda, bu yıl hayata geçirdikleri Akbank Dönüşüm Akademisi çatısı altında, İzmir Eşitlik Yıldızlarına özel “e-ticaret, e-ihracat, dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi” gibi birçok farklı gelişim programları ile bu gelişim programlarını tamamlayan kişilere özel bankacılık ürünlerinde birçok farklı avantaj sunacakları bilgisini aktardı.
UNWOMEN desteği ile İzmir’de toplumsal cinsiyet eşitliği alanında güçlü ve sürdürülebilir bir ekosistem yaratmak üzere çalışmaların devam edeceği mesajı verilerek toplantı sona erdi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı