Çalışan kişiler arasında işsizlik maaşı olarak bilinen, işsizlik ödeneğinden kimlerin yararlanacağı pek çok insanın merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Çalışan kişilerin işsizlik ödeneğinden yararlanmak için hangi şartları yerine getirmesi araştırılıyor. Bu yazımızda işsizlik maaşı şartları nelerdir? Sorusuna yanıt vereceğiz.
İşsizlik Maaşı Nedir?
İşsizlik sigortası, iş sözleşmesi işveren tarafından gönüllü olarak feshedilen işçilere, işsizlik dönemindeki gelir kayıplarını bir ölçüde telafi etmek için verilen geçici bir mali destektir. Söz konusu destek, işsizlik ödeneği olarak da bilinen toplumun içinde bulunduğu durum anlayışının bir ürünüdür. İşsizlik sigortası yardımlarının içeriği 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda öngörülen kapsam ve koşullarda olup, çalışmaya devam etmek için sigorta bölümlerinden birine güvenenlerin bir nevi güvencesidir.
İşsizlik maaşı, işvereni tarafından işten çıkarılan çalışanlar için belirli bir. İşsizlik ödeneği miktarı, kişilerin çalıştıkları süre boyunca ödedikleri sigorta primi miktarına göre çeşitli faktörler dikkate alınarak yıllık olarak ayarlanmaktadır.
İşsizlik Ödeneği Şartları Nelerdir?
- İşsizlik ödeneği, işverenleri tarafından istem dışı veya hatasız işten çıkarılan kişilere verilmektedir. Kendi kararı ile işten ayrılan kişiler işsizlik maaşından yararlanamaz.
- Çalışanın işten çıkarılmadan önceki son 3 senede en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve işten çıkarılmadan önceki son 120 günü sigortalı olarak çalışmış olması gerekir.
- İşsizlik ödeneği İŞKUR tarafından ödenmektedir. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için işçinin iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekir. İş arayanlar, işsizlik sigortası fonlarından yararlanmak için kayıt için başvurmalıdır.
- Çalışanlar, çalışırken ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak 6 ay ile 10 ay arasında işsizlik maaşı alabilirler. Yani; işten çıkarılmadan önceki son 3 yılda 600 gün kesintisiz çalışanlar için 180 gün (6 ay), 3 yıl içinde 900 gün primi ödemiş olanlara 240 gün (8 ay), 3 yıl içinde 1080 gün prim ödemiş olanlara da 300 gün (10 ay) işsizlik maaşı ödeniyor.
- İşsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prim geliri dikkate alınarak ortalama brüt günlük kazancının %40’ı ve aylık brüt asgari ücretin %80’ini geçmeyecek şekilde hesaplanır. İşsizlik ödeneğinden %0.759 damga vergisi kesilir.
- İşsizlik ödeneği alanların genel sağlık sigortası primleri işsizlik sigortası fonundan ödenir. Maaşlar ve aileleri devlet tarafından sağlanan sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır.
- İŞKUR, işsizlik maaşı alanlara yeni bir iş bulma fırsatı sunuyor.
- Yeni bir iş bulduğunuzda veya emekli maaşı aldığınızda işsizlik yardımları iptal edilir.
- İşsizlik ödeneğinin süresi dolmadan yeniden işe girenler ile işsizlik ödeneği almak için gerekli koşulları sağlamadan yeniden işsiz kalanlar, daha önce aldıkları işsizlik ödeneğinin süresi bitene kadar işsizlik ödeneği almaya devam edebilirler.