Yoksulluk sınırının altındaki vatandaşlar tarafından alınan fakirlik belgesi; ihtiyaç sahibi kişilerin Türkiye’deki kurumlar tarafından sağlanan çeşitli sosyal yardımlara başvurmalarını sağlar. Belediyelerden, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından veya ayni veya nakdi yardım sağlayan diğer kuruluşlardan mali yardım, gıda yardımı, kömür ve odun yardımı vb. Yardımlara başvurmak isteyen kişilerden kurumlar, yoksulluğun kanıtını sağlamak için fakirlik belgesi talep etmektedir. Fakirlik belgesi nasıl alınır? Kimlere verilir? Gibi fakirlik belgesi ile ilgili pek çok sorunun cevabı yazımızda siz değerli okuyucularımızı bekliyor.
Fakirlik Belgesi Nedir?
İçindekiler
Yoksulların kamu kurum ve kuruluşlarına ayni ve nakdi yardım başvurusunda bulunurken sunmaları gereken hukuken bağlayıcı belgelere fakirlik belgesi denir. Yoksulluk belgesi ya da fakirlik kâğıdı olarak da bilinen fakirlik belgesiyle vatandaşlar; yoksulluk aylığı için de başvuruda bulunabilirler.
Yoksulluk belgesi alan kişiler; kömür ve odun yardımı, giyim yardımı, kira yardımı gibi yardımların çoğunu belediyeden ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alabilirler.
Fakirlik Belgesi Nereden Alınır?
Yoksulluk belgesine ihtiyacı olan yoksul vatandaşlar, yaşadıkları yerdeki muhtarın ofisine gitmelidir. Başvuru sahibi fakirlik belgesini doldurduktan sonra sorumlu kişi bunu onaylayıp imzaladıktan sonra başvuru sahibine verecektir. Fakirlik belgesi alan kişiler de bu belge ile sosyal yardım başvurusunda bulunulan kuruma yardım başvurusunda bulunabilirler.
Fakirlik belgesi; e-devlet üzerinden de indirilebilir. Vatandaşlar e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra TC kimlik numarası ve şifresini kullanarak fakirlik belgesi alabilmektedir. Belgenin çıktısını bilgisayarlarına indirebilirler. Ancak e-devlet üzerinden indirilen yoksul belgelerin de muhtarlara götürülmesi ve geçerli kabul edilmesi yardım alma konusunda son derece önemlidir.
Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?
Fakirlik belgesi e-devlet üzerinden indirilip ikamet edilen yerin muhtarına götürülerek imzalatmak koşuluyla alınabilir.
Fakirlik belgesi; sadece yoksulluk sınırının altındaki vatandaşlara verildiğinden, bu belge için başvuran kişilerden muhtarlık; SGK gelir belgesi talep ederek yoksulluklarını kanıtlamalarını istemektedir.
Gelir belgesine ek olarak, başvuru sahiplerinin farklı belgeler de sunmaları gerekebilir.
Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?
Daha önce de belirttiğimiz gibi belediyelerden, kaymakamlardan, valilerden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden ve yoksul vatandaşlara yardım sağlayan diğer kuruluşlardan yardım başvurusunda bulunmak isteyenler başvuru sırasında fakirlik belgesi ibraz etmelidir. Başvuru yapılan kurumun yetkilileri; yoksulların sunduğu yoksulluk belgesi ve diğer belgeleri inceledikten sonra elde ettikleri bilgiler doğrultusunda kime yardım edeceklerine karar verirler. Yoksulluk belgesi alanlar, Vakıf Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç sahiplerine her ay verilen yoksulluk aylığına da başvurma imkanına sahiptir.
Fakirlik belgesi ile ihtiyaç sahiplerinin alabilecekleri yardımları ayrıntılı bir şekilde belirtmek gerekirse bu yardımlar şu şekildedir;
- Fakirlik maaşı
- Sosyal destek kartı yardımı
- Gıda ve erzak yardımları
- Kömür ve odun yardımı
- Giysi yardımı
- Eşya yardımı
- Gebelik yardımı
- Doğum yardımı
- Yeni doğan bebek yardım
- Doğum yardımı
- Gebelik yardım
- Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları
- Kırtasiye yardımı
- Öğrencilere burs bağlanması
- Eğitim yardımları
- Evde yaşlı bakım hizmeti yardımları
- Engelli yardımları
- Medikal malzeme ve tıbbi cihaz yardımları
- Diğer yardımlar
Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir?
Fakirlik belgesi, düzenli bir işi ve buna bağlı olarak düzenli bir geliri olmayan, gıda, giyim, barınma gibi en temel insani ihtiyaçlarını karşılayamayan maddi yönden yetersiz kişilere verilmektedir.
Bunun dışında sigortalı bir işe sahip olmalarına rağmen yoksulluk sınırı altında yer alan kişiler, hane halkı kişi başı olacak şekilde aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1/3’üne ve daha altına tekabül edenler fakirlik belgesi alamamaktadır. Bu kişiler muhtaç olarak kabul görmelerine rağmen fakirlik belgesine başvurmaya hakları yoktur.
Fakirlik Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
Başvuru sahibinin aylık geliri yoksulluk sınırının altında ise; bu durum fakirlik belgesi alabilmek için temel koşul olmakla birlikte, başvuru sahibinden gayrimenkul ya da değerli eşya gibi kayıtlarının olmaması şartların da aranması gerekir.
İşi olmamasına rağmen ek geliri olanlar bu tarz yardımlara başvuruda bulunamazlar. Örneğin; Kira geliri olanlar gibi işsiz olmalarına rağmen bu haktan faydalanamazlar. Sigortalı işi olmasa bile tarla, arazi ya da araba sahibi kişiler yoksulluk belgesi alamadıkları için ev sahibi olan kişiler ile aynı şekilde yoksulluk maaşı alamazlar.
Fakirlik belgesi başvurusunda aranan şartları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.:
- TC vatandaşı olma
- 18 yaşından büyük olma
- Herhangi bir sosyal güvencenin bulunmaması (SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olmama)
- Arsa, ev, tarla vb. üzerine kayıtlı gayrimenkullerin bulunmaması
- Aylık kazancın yoksulluk sınırının altında olması
Fakirlik Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Fakirlik maaşı başvurusu sırasında belge başvuru yapan kişiden talep edilen belgeleri şu şekilde özetleyebiliriz:
- TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Kişiye ait kişisel rıza beyanı ya da aydınlatma beyan formu
- Engelli kişilerin tam teşekküllü bir hastaneden almaları gereken ve en az %40 engel oranına sahip olduklarını gösteren sağlık kurulu raporu
- Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan ve doldurulması gereken yoksul aylığı engelli formu veya yoksul aylığı yetim formu