Aile hekimliği uygulaması kapsamında herkesin bir aile hekimi olması sağlanmakta, bireylerin düzenli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi yapılmaktadır. Sağlık hizmeti uygulamaları her şeyi bilen pratisyen hekimler aracılığıyla çözümlenmekte ve yönetilmektedir. Uygulamaya ilk geçişte Sağlık Bakanlığı, bireyin ikamet ettiği yere göre bireysel aile hekimlerini düzenlemiştir, ancak bireyler aile hekimlerini seçme ve değiştirme hakkına sahiptir. Peki, aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır?
Aile Hekimi Değişikliği
- E-Devlet üzerinden ve Sağlık Bakanlığı’nın elektronik uygulaması e-Nabız üzerinden kişiler en yakın aile hekimini harita üzerinde görebilir ve mevcut aile hekimini istediği aile hekimiyle herhangi bir yere gitmeden rahatlıkla elektronik olarak değiştirebilir. Her ayın 5’i ile 21’i arasındaki değişim aynı gün 23:59’da, bir sonraki ayın 21’i ile 5’i arasındaki değişim talebi ise ayın 5’i 23:59’da gerçekleştirilecektir. Değişiklik talebi, değişikliğin uygulanma zamanından önce iptal edilebilir ve değişiklik tamamlandıktan sonra iptal edilemez. 4.000’den fazla kayıtlı hastası olan doktorlar için geçiş yoktur ve kişiler en fazla 3 ayda bir doktor değişimi yapılabilir.
- İlk kez e-Nabız kullanıcısı olan kişilerin e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden e-Nabız’a giriş yapması ve kişisel profil ayarlarından e-Nabız şifresi oluşturmalı ya da e-Nabız için geçici şifre almak için Aile Hekimine başvurmak gerekmektedir. Ayrıca e-Nabız uygulamasına e-devlet üzerinden de erişim sağlanabilmektedir.
- Kişi seçmek istediği aile hekimine ya da ilgili Toplum Sağlığı Merkezine/ İlçe Sağlık müdürlüğüne giderek, yazılı talep doğrultusunda bizzat başvuru yaparak aile hekimini değiştirebilmektedir.
- Aile hekimini değiştirmek isteyen kişiler ALO 182 MHRS çağrı merkezini arayarak, temsilciye talebini iletmelidir. Böylece işlemler operatör tarafından yapılacaktır.
Ayrıca daimî ikametgahlarından uzak kalacak kişiler ile Türkiye’de geçici olarak ikamet edenler, misafir hasta uygulaması kapsamında yakın çevredeki aile hekimlerinden sağlık hizmeti alabilirler. Yaz tatili, seyahat veya diğer nedenlerle başka bir yerleşim yerinde tıbbi bakıma ihtiyaç duyulduğunda, şehirdeki aile hekimlerinden “misafir hasta” tanımıyla tıbbi bakım hizmeti alınabilir.